Planinske poti dostopne invalidom in osebam na vozičkih

Planinske poti dostopne invalidom in osebam na vozičkih je spletna aplikacija inPlaninec. S pomočjo vsebine spletne aplikacije bodo invalidi, osebe na vozičkih, mlade družin in tisti, ki želijo manj zahtevne poti, našli pravo pot za pohajkovanje.
Dostopne poti inPlaninec bodo v naravi označene s smernimi tablami. V spletni aplikaciji bo dosegljiv opis, (tehnične karakteristike), naklon, dolžina poti, podlaga, možnost parkirišča in dostopnih sanitarij.

Zakaj smo se lotili projekta

Program Planinstvo za invalide/OPP, ki deluje pod Planinsko zvezo Slovenije, izvaja vse svoje projekte pod geslom "inkuzija za vse". Tekom sezone gorništva izvajamo akcije:

Ob tem se je pojavilo zelo veliko povpraševanje za planinske poti za invalide/OPP in invalide na in ne samo za naš program, temveč tudi za Mali sonček, Zlati sonček in Krpan. Za primerne poti za invalide/OPP se zanimajo iz vrtcev, osnovnih šol, srednjih šol, VDC-jev, SVZ-jev, CIRIUS in druge organizacije, ki so povezane z invalidi/OPP.

Vzpostavitev spletne aplikacije inPlaninec je velikega pomena pri vključevanju invalidov/OPP v planinstvo/gorništvo

Izvedba projekta

Vse poti bomo prehodili in jih vpisali v spletno aplikacijo, opremili z informacijo o možnosti parkiranja, dostopnost sanitarij, teksturi poti, zahtevnosti poti in fotografijami križišč in ključnih točk. Potrebovali bomo prenosni računalnik, fotoaparat z GPS in GPS napravo.

Pripravili bomo predloge za dostopne planinske poti. Poti je potrebno prehoditi in pregledati, sledi vnos v elektronsko obliko. Vsaka pot bo opisana in opremljena s podatki o dolžini, posebnostih, težavnosti, dostopu, fotografijami, podatku ali je WC prilagojen invalidom, možnost parkiranja, znamenitosti v bližini ...

Določene poti bo potrebno na novo trasirati in označiti ter vnesti v kataster planinskih poti Slovenije. V obdelavi je tudi znak za označevanje planinskih poti za invalide na vozičkih. Samo klasična markacija je premalo vsebinsko sporočilna.

Vse pridobljene podatke dostopnih planinskih poti bomo vnesli v spletno aplikacijo InPlaninec, ki bo omogočala nazoren pogled in enostavno uporabo. Aplikacija bo mogoče uporabljati na namiznih računalnikih, prenosnikih, mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih.

Ambasadorji projekta

Humanitarno prostovoljski projekt podpirajo ambasadorji:

MARIJA in ANDREJ šTREMFELJ
Andrej je prvi Jugoslovan in Slovenec, ki je stal na Mount Everestu, prvi zakonski par na Mount Everestu.
Viki Grošelj
Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov.
 
UROŠ KUZMAN
Stand up komik in matematik iz Velenja.
URŠKA VUČAK MARKEŽ
Slovenska gledališka in televizijska igralka.